torstai 24. marraskuuta 2022

Joulu ideoita 1

 

JOULUSTA OPPEIHIN

 Kaikki me tiedämme kuinka kiireinen, ja stressin ympäröivä kuukausi on starttaamassa. Odotukset, lahjat, ruoka, sisustus, joulusiivous jne. Mutta siitä voi tehdä myös hauskaa.

Viime vuonna järjestin lapselleni yllätyksellisen kuukauden. Tontut lähettivät kirjeitä, ja lapsi odotti innolla, koska niitä tulisi lisää. Lapsilla yleensä ovat lahjat prioriteetti yksi jouluna. Ja tästä syystä kaverien hankinnat, ja mielipiteet ovat lapsille tärkeitä.

Tänä vuonna piilotin jo lelulehden, ja pyysin lastani miettimään tarkkaan mitä toivoo joulupukilta. Hänellä on vaikeus tehdä toivelistaa, koska hänen sanojensa mukaan hänellä on jo kaikkea. Joten hän päätti pyytää kaverinsa apua. Ajatus oli loistava, mutta toiveet ei ollut hänen, vaan hänen kaverinsa. Tästä syystä tonttu lähetti hänelle kirjeen ja toivelistan.

 

Valkoiseen kohtaan tulee nimi. 

Lapsen mielikuvitus on ihmeellinen, ja se antaa paljon voimaa lapselle oppia uutta. Joten tästä syystä yhdistän joulun oppeihin. Tänä vuonna lapseni pääsee opettelemaan omien tunteiden, ajatusten ja mielikuvituksen ulosantia. Hän pääsee kirjoittamaan, lukemaan sekä askartelemaan. Hän voi kehittyä omaan tahtiinsa, mutta saa vain lisävoimaa pienestä jännityksestä, ja mielikuvituksen luomasta illuusiosta.

Ajattelin päivittää blogiini vinkkejä, siitä mihin tätä joulun ihmeellistä aikaa vai kenties taikaa, voi käyttää hyödyksi lapsen tai miksei työkaverin kehittämiseen ihmisenä. Pieniä tehtäviä, aiheita, ajatuksia. Tai vain tapa päästä itse takaisin omaan mielikuvituksen lähteelle.

Miten tämä toimii?

1.       Vain mielikuvitus on rajana. Voit tehdä ”tonttupostin” esimerkiksi laittamalla pienen laatikon seinän viereen, johon ilmestyy kirjeitä silloin tällöin. Varmista että tekstiä ei voi tunnistaa käsialaksesi. Paperin valitseminen on myös hyvin tärkeää.

2.       Kirjoita, kuin tonttu. Ole ystävällinen, mutta älä päälle käyvä. Kerro terveisiä tontuilta. Esim. Hirsi-tonttu, Keksi-tonttu, Kura-tonttu, Pipari-tonttu jne. On myös hyvä muistaa, että jos yksi ja sama tonttu lähettää kirjeitä, se saa illuusion rakoilemaan. Välillä tontut voivat lähettää aikaisemmalta tontulta terveisiä omassa kirjeessään.

3.       Jos haluaa antaa vielä lisää mielikuvitukselle ruokaa, järjestä tontulle oma tila, mistä voi liikkua kodin ja Korvatunturin välillä. Siinä on tekemistä sinulle, ja lapselle, tai vain silmän iloa joulun odotukseen. Näin mm. lapsi osaa arvostaa itsetehtyä, ja haluaa varmasti myös itse tehdä jotain. Kädentaidot kehittyvät.

4.       Mieti mitä kirjoitat, miksi, ja miten voit kohdentaa sen juuri kirjeen saajalle.  

Ensimmäinen kirje sisältää tärkeitä kysymyksiä. Henkilökohtaisia. Mikä sen parasta: läjä kysymyksiä, mutta vastauksen tietää vain lukija itse.  Samalla hänen pitää kysyä itse itseltään, mitä hänelle kuuluu, ja miksi toivoo juuri kirjoittamiaan lahjoja.

Niin kuin laulu sanoo ”Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta, joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta.” 

Hauskaa ja rentouttavaa joulun odotusta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elämän peli

                  ELÄMÄN PELI   Kun kuulet elämän pelistä. Se voi tarkoittaa montaa eri asiaa. Mm. Sosiaaliset pelit ovat yleisiä työpaikoil...